5 verrassende maatregelen tegen klimaatverandering

09 feb 5 verrassende maatregelen tegen klimaatverandering

Veel van de maatregelen tegen klimaatverandering kent iedereen wel: Minder vliegen, meer zonnepanelen. Toch zijn er ook veel verrassende maatregelen die veel impact hebben. Het internationale Project Drawdown maakte een indrukwekkende lijst met verrassende maatregelen. Een heel inspirerend project waar je ook over hoort in deze TED Talk. Een aanrader!

Hier vind je een selectie van anders-dan-anders oplossingen voor een duurzame toekomst, en hoe jij eraan bij kunt dragen:

  1. Minder voedselverspilling

Ongeveer een derde (!) van al het voedsel dat we produceren, eten we niet op. Al dat voedsel is geproduceerd, vervoerd en verpakt zonder dat het is gegeten. Met alle verspilde kosten, moeite en CO2 van dien. We produceren veel meer dan we echt nodig hebben, en gooien thuis te veel weg. Deze voedselverspilling is verantwoordelijk voor ongeveer 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. In armere landen komt voedselverspilling vaak doordat voedsel niet snel genoeg van het land komt, niet wordt gekoeld of niet goed wordt vervoerd. In rijke landen zoals Nederland ligt het probleem vooral bij de winkels en consumenten. Verkopers weigeren groente en fruit dat net niet de goede maat of kleur heeft, en consumenten gooien voedsel weg dat ze over hebben of dat niet op tijd is opgegeten.

Wat kun jij doen? De oplossing ligt voor de hand. Kijk bewust naar wat je koopt, wanneer je het opeet en hoeveel je echt gaat opeten, zodat er minder in de prullenbak belandt. Daarnaast zijn er initiatieven zoals Kromkommer waar je producten kunt kopen die niet helemaal aan de norm van de supermarkten voldoen. Voor de smaak maakt het niet uit, en zo zorg je ervoor dat ook de ‘kromme komkommers’ goed terechtkomen.

2. Herstel van tropisch regenwoud

Het tropisch regenwoud is niet alleen enorm waardevol voor biodiversiteit en natuurbehoud, maar ook voor de opslag van CO2. Groeiende bomen nemen CO2 op uit de lucht en slaan dit op. De afgelopen decennia hebben regenwouden over de hele wereld veel te lijden gehad onder ontbossing. Elke minuut verdwijnen 30 voetbalvelden aan bos om plaats te maken voor landbouw. Gelukkig hebben bossen een fantastisch vermogen om te herstellen als we ze de ruimte geven. Lokale bewoners kunnen daar een rol in spelen en de natuur een handje helpen door bijvoorbeeld bomen te planten. Project Drawdown stelt dat herstel van tropisch regenwoud mogelijk is op 161-231 miljoen hectare land. Dat is een hersteld gebied dat minimaal 38 keer zo groot is als Nederland!

Wat kun jij doen? Landbouw in tropische gebieden, bijvoorbeeld de teelt van sojabonen voor veevoer, is een grote veroorzaker van ontbossing. Minder vlees en zuivel eten is een goede manier om de vraag naar tropische landbouw te helpen verminderen. Als je direct wilt bijdragen aan herstel van tropisch regenwoud kun je organisaties steunen die zich hiervoor inzetten.

3. Slimmer koken

Dit is er één die niet in Nederland speelt, maar wel verrassend veel impact heeft. Over de hele wereld koken 3 miljard mensen op open vuur of simpele kookpotten, met hout of houtskool als brandstof. Deze zijn niet alleen vervuilend maar ook heel ongezond door de rook die ontstaat in de woningen van al deze mensen. Stel je even voor dat je barbecue in de woonkamer staat… De impact op het klimaat komt vooral door twee dingen: Ontbossing voor het hout dat mensen gebruiken voor het vuur, en de inefficiënte verbranding die zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Betere materialen zorgen voor tot wel 95% minder schadelijke uitstoot.

Wat kun jij doen? Er zijn allerlei projecten die betere kookpotten verzorgen. Een donatie zorgt ervoor dat gezinnen gezonder en milieuvriendelijker kunnen leven.

4. Gezondheid en onderwijs

Gelijke kansen voor meisjes en vrouwen zijn een belangrijke en misschien ook een verrassende factor in dit rijtje. Toegang tot onderwijs en gezondheidszorg is een mensenrecht, en als we dit verbeteren voor vrouwen en meisjes heeft dat ook een positief effect op het klimaat. Hoe meer onderwijs meisjes volgen, hoe meer geld ze als volwassene verdienen en hoe beter ze voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen. Ze zijn dan ook beter toegerust om te reageren op veranderingen in het klimaat. Vrouwen die toegang hebben tot onderwijs en gezondheidszorg hebben meer controle over de vraag of en hoeveel kinderen ze krijgen. Ze hebben ook minder kans om tegen hun wil te trouwen. Toegang tot betrouwbare anticonceptie vermindert het aantal kinderen dat een vrouw krijgt. Goede zorg voor zwangere vrouwen zorgt er tegelijkertijd voor dat minder vrouwen en kinderen sterven rond de bevalling. Gezondheid en onderwijs zorgen zo voor gezondere mensen, lagere geboortecijfers en dus minder bevolkingsgroei.

Wat kun jij doen? Er zijn tal van organisaties die zich inzetten voor de rechten van meisjes en vrouwen. Een paar voorbeelden zijn Girls not Brides en Plan International.

5. Plantaardig voedsel

Maar liefst 20 procent van alle uitstoot van CO2 is afkomstig van runderen. Als we allemaal zouden overstappen op vegetarisch voedsel zouden we de uitstoot terugbrengen met 63%, en zelfs met 70% als we zouden overstappen op veganistisch eten.

Minder vlees en zuivel eten is niet alleen goed voor het klimaat maar ook voor onze gezondheid. Een dieet met teveel rood vlees verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Wat kun jij doen? In ieder geval twee dingen. De eerste is het meest praktisch, namelijk zelf minderen in het eten van vlees en/of zuivel. Dat kan stapje voor stapje: Als je vaak vlees eet kun je overstappen naar vegetarisch eten. Heb je dat al gedaan? Probeer dan vaker kaas, zuivel of ei weg te laten. Ten tweede: neem anderen hierin mee. Kook je bijvoorbeeld nog vlees voor je bezoek, dan kun je daarmee stoppen en uitleggen waarom je dat doet. Op die manier geef je het goede voorbeeld en laat je zien hoe makkelijk het is om minder dierlijke producten te eten.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.